Ny farlig ungdomstrend
En behaglig doft av grillad fisk sprider sig över skolgårdarna. Vanligtvis hade man kanske drömt sig bort till en sommarmiddag i skärgården. Nu har doften istället kommit att bli kopplad till en av de mest destruktiva trenderna bland unga - att röka strömming.
Trenden är en oanad konsekvens av regeringens beslut att öppna upp för utökad försäljning av fisk fångad i Östersjön. De kraftigt sjunkande priserna har gjort strömming till ett billigt alternativ till andra droger. Nattbladet intervjuar några ungdomar som öppet pratar om sitt missbruk.
"Jag brukade röka hasch då och då. Det var mest på fester och så, inget allvarligt. Jag hade hört talas om strömmingen, och jag tänkte att om det är lagligt så kan det inte vara så farligt", säger en ung flicka med tårar som rinner längs kinden. "Nu besöker jag Icas fiskdisk flera gånger om dagen, och mitt rum luktar som en logdans i Göteborg".
Det är de höga nivåerna av dioxin som ger strömmingrökandet sitt karaktäristiska rus. Missbruk ger till en början en känsla av energi, eufori och behagliga rysningar, som sedan gradvis går över till uttorkning, osläckbar törst och trötthet. Det vanligaste sättet att bli av med de obehaglig biverkningarna är att helt enkelt röka en strömming till.
På västkusten har det rapporteras om andra, ännu farligare, typer av missbruk. Det är inte ovanligt att akuten tar emot fall där en ungdom boffat böckling utan avbrott i flera dygn. Att "tråla med gevär", det vill säga injicera torsk, har också förekommit.